Site Rengi

HABER ÖZETİ
ABD’nin “Kara Harekâtı” açıklamasına İran’dan cevap: Askerlerini Kendi Üslerinde Otellerde Saklayanlar Bizden Nasıl Koruyacaklar!.
Kendisinden 37 yaş küçük çalışanı ile otelde basılan başkanını savundu!.
Çocuğu suç işleyen anne babalara hapis cezası geliyor..
Salı günü rakibimiz Kosova..
Yine CHP’li belediye, yine karı kız, yine rüşvet yolsuzluk!.
İran’dan izin almadan Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye kalkan gemiler anında vuruluyor..
ABD’ye asla güvenilmeyeciğini en iyi Trump gösteriyor!.
İran duvarına toslayan Trump yine ateşkes palavrasına sarıldı..
İran’da rezil olan Trump ABD’nin karizmasını kurtarmak için yalan makinesine döndü!.
Tel Aviv’i Gazze’ye İran’a selamlar olsun..
A Millilerimiz Romanya’yı 1-0 mağlup etti..
Muhittin Böcek’in iki şoförü yolsuzluk kapsamında tutuklandı..
The Economist’ten dikkat çeken İran kapağı..
Bunak it şimdi de NATO’ya sataşıyor!.
Türk Silahlı Kuvvetleri Bağdat’taki NATO Üssünü boşalttı..
Özgür Özel’in 13 milyonluk daireyi 800 bin TL’ye nasıl aldığı ortaya çıktı!.
Bayan Netenyahu çocuklarına baskı yapıldığı için çok üzülüyormuş!.
Dev Türk petrol tankeri İstanbul’a girerken İHA ve İDA’lar tarafından vuruldu!.
Gıda etiketlerindeki “Günlük” sahtekârlığına düzenleme geldi!.
CHP’nin palavrasına ayakçılık yapan tapu müdürleri tutuklandı!.
İngilizler Trump’un savaş ve ateşkes oyunları ile yaptığı milyon dolarlık vurgunları deşifre etti!.
Akit Gazetesi Özgür Özel’i sağlı sollu tokatlamaya devam ediyor!.
İBB’deki para kuleleri skandalları ile ilgili flaş itiraflar!.
Trump müzakere açıklamaları yaptıkça brent petrol düşüyor..
İran-İsrail arasında 1 aylık ateşkes ve 15 maddelik yol haritası iddiası..
İran, Hürmüz Boğazı’nın sadece kendileri ile savaşmayan ülkelere açık olduğunu söyledi..
Kuduz köpek gibi sağa sola saldıran Trump anketlerde çakıldı!.
İran füzelerle Tel Aviv’i vurmaya devam ediyor!.
Bakan Gürlek’in tapu kayıtlarını sorgulatan “CHP’li Ayşegül” bakın kimmiş!.
Emine Ülker Tarhan tabela partisini kapatıp CHP’ye geri döndü..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Çankırı’da omurgalı fosil kazıları başladı

Çankırı’da, ‘Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde bu yıl ki kazı çalışmalarına başlandı. Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, 20 yılı aşkın süredir devam eden kazılarda 3 bin 500 civarında fosil çıkardıklarını belirterek,

Çankırı’da omurgalı fosil kazıları başladı
30.07.2019
A+
A-

Çankırı’da, ‘Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde bu yıl ki kazı çalışmalarına başlandı. Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, 20 yılı aşkın süredir devam eden kazılarda 3 bin 500 civarında fosil çıkardıklarını belirterek, “Türkiye’nin en önemli ve dünyanın en ender fosil yataklarından. Buranın turizm açısından Çankırı’ya çok büyük katkıları olacaktır” dedi.

Fatih Mahallesi'ndeki lokalitede 1997 yılından bu yana süren kazı çalışmaları, geçen yıl verilen aranın ardından bu yıl tekrar başladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Sevim Erol başkanlığında yapılan çalışmalarda bugüne kadar milyonlarca yıllık pek çok kalıntıya ulaşıldı. Geçen yıl yapılan kazılarda 15 türde yaklaşık 140 parça fosil bulundu. Bunlardan ön önemlisini gergedan kafatası oluşturdu.

10 KİŞİLİK EKİP

Erol, bu sezon 10 kişilik ekiple yeniden çalışmalara başladıklarını belirterek, yine önemli fosil kalıntılarına ulaşacaklarını tahmin ettiklerini söyledi. Yaklaşık 20 yılı aşkın süredir kazı yapılan bölgenin önemli bir fosil yatağı olduğunu vurgulayan Erol, "Fosil yatağımız aslında Türkiye’nin en önemli ve dünyanın en ender fosil yataklarından bir tanesi. Daha önceki yıllarda 30'un üzerinde türü elde ettiğimiz bir alan. Bunlardan 6 tane farklı türü Çankırı’ya özgü olarak tespit ettik. Bunlara Çankırı'nın geçmiş isimlerini vereceğiz. Yakın zamanda bu çalışmamız yayınlanacak. Çankırı'nın tanıtımı için bu çok önemli" dedi.

'3 BİN 500 CİVARINDA FOSİL ÇIKARDIK'

Erol, 'Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nin dünyada referans olarak kabul gördüğünü aktararak şunları söyledi:

"Dünyada, 'Çorak Yerler' önemli bir referans noktası olarak kabul ediliyor. Çankırı için önemli olan bu yerin sonuna kadar korunmasından yanayız. Tepenin altına doğru giden koca bir fosil yatağı var. Binlerce fosil çıkabilecek durumda. Biz şu anda 3 bin 500 civarında fosil çıkardık. Çok zengin bir bölgede yaşıyoruz. Bu çevreye özgü çok önemli hayvanlar var. Burayı örnek göstererek dünyanın dört bir yanında bizim hayvanlarımızı karşılaştırarak tarihlendirme yapıyorlar, ekolojik değerlendirme yapıyorlar. Buranın bir özelliği de bu alanın şehrin merkezinde olması. Her yerde böyle şehir merkezinde bulamazsınız. Şehir merkezinde ve korunması zor olan bir alandayız."

'MÜZE YAPILMASINI İSTİYORUZ'

Erol, 'Çorak Yerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nin artık kitap haline dönüşme zamanı geldiğini de kaydederek, "Hem Çankırı’ya hem ülkemize hem de dünyanın dört bir yanına 'Çorak Yerleri' tanıtacağız. Tuz mağarasıyla da bağlantı oluşturabilecek bir nokta çorak yerler. Bizim buradaki hayvanların yaşadığı dönemden sonra tuz mağarası oluşuyor. Kuraklık olduğu zaman ölüp burada fosilleşiyor, geri kalanlar göç ediyor. Tuzlaşma, kuraklaşma tatlı su göletlerinin kurumasına neden olduğu için hayvanlar buradan göç ediyor ve iklimler değişmeye başlıyor. Önemli bir fosil lokalitesi. Bu alanda bir müze de yapılmasını istiyoruz. Buranın turizm açısından da Çankırı’ya çok büyük katkıları olacaktır" diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.