Site Rengi

HABER ÖZETİ
Trump gözünü İran’ın en büyük petrol kaynağına dikmiş!.
TRT’yi hedef alan Gani Müjde’ye CONTASIZ KAPAK!.
İsrail basını Trump’un İran tarafından ağır darbe aldığını yazdı..
Maaşlar ve ikramiyeler bayramdan önce hesaplara yatacak..
ABD sığıntısı Pehlevi alçağından İranlılara “Sokaları Terörize Edin” çağrısı!.
İran Hürmüz Boğazı’na mayın döşüyor..
APP Plakalara kesilen cezalar iptal edildi..
ABD Basını: Trump Orta Doğu’da Bataklığa Saplandı!.
Pentagon İran savaşında ölen ve yaralanan asker sayısını açıkladı..
İran açık açık uyardı!. Hürmüz Boğazı’ndan geçeni vururuz!.
Galatasaray İngiliz devi Liverpool’u bozguna uğrattı!.
Trump’tan U dönüşü!. İran ile görüşebileceğini söyledi!.
İsrail’in Müslüman Düşmanı Kuduz Köpeği Ben-Gvir’in İran saldırılarında öldüğü iddia edildi!.
İmamoğlu’nun avukatının şov yapmak için attığı palavra elinde fena patladı..
İran Avrupa’yı Körfez ülkelerini diplomatik krize soktu..
İran’dan Kahpe ABD’ye ve Kahpe İsrail’e ateşkes şartı!.
Hatay ve Gaziantep’e düşen füzelerin nereden atıldığı belli oldu..
Trump’ın “Savaş Bitti” mesajı petrol fiyatlarını dibe indirdi..
İran ile baş edemeyen Trump iti “Savaş Bitti” diyerek pes etti!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Özgür Özel’i yerden yere vurdu: Şuursuz, Kifayetsiz!.
İran’dan ateşlenen füze Gaziantep semalarında etkisiz hale getirildi..
İBB Yolsuzluk Davası Başladı!. Şov yapmak isteyen İmamoğlu’a mahkeme başkanından sert uyarı!.
İran’dan ABD ve İsrail’e savaş resti: 6 ay daha savaşabiliriz!.
Petrol fiyatları son dört yılın zirvesinde..
Kabine Orta Doğu’daki savaş gündemi ile toplanıyor..
Trump: Savaşın bitiş zamanına Netanyahu ile ortak karar vereceğiz..
İran’da radyasyon alarmı!.
Trump iti İran hakkında yine tehditler savurdu!.
New York Times: Dünya Gıda Krizi ile Karşı Karşıya Kalacak..
Türkiye KKTC’ye 6 adet F-16 gönderiyor..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Diyanet’ten açıklama! “Ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir!.”

Diyanet’ten açıklama! “Ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir!.”
24.12.2020
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; ‘Kur’an’ın tercümesine Kur’an denilemeyeceği ve tercümesinin Kur’an hükmünde olmadığı konusunda İslâm alimleri görüş birliği içindedir’ ifadeleri yer aldı.

Diyanet ezanın Türkçe okunması ve Türkçe ibadet üzerine gündeme gelen tartışmalara ‘Ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir’ yönünde bir açıklama getirdi

Diyanet’ten yapılan açıklamada, ‘Son günlerde kamuoyunda ezanın Türkçe okunması, Kur’an mealinin Kur’an gibi tilâvet edilmesi ve bu bağlamda Türkçe ibadet konularının tartışıldığı müşahede edilmekte ve Başkanlığımıza konuyla ilgili çokça soru ulaşmaktadır. Bunun üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği doğmuştur’ denildi.

Diyanet’in açıklamasının ayrıntıları ise şöyle:

“Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, Arapça olarak indirilmiştir. (Yusuf, 12/2; Zuhruf, 43/3). Kur’an-ı Kerim, hem lafzı hem manası ile Kur’an’dır. İndirildiği lafızların dışında, Arapça bile olsa, başka sözlerle ifade edilen mana Cenab-ı Hakk’ın kelâmı değil, mütercimin ondan anladığı manadır. Bu itibarla bu lafızlardan anlaşılan ve başka lafızlarla ifade edilen mana Kur’an değildir. Kur’an lafzı ve manasıyla mucizedir. Kur’an’ın Arapça olduğunu ifade eden ayetlerden, sadece mananın değil, lafızlarının da Kur’an kavramının içeriğine dâhil olduğu açık ve kesin bir şekilde anlaşılmaktadır. Kur’an’ın tercümesine Kur’an denilemeyeceği ve tercümesinin Kur’an hükmünde olmadığı konusunda İslâm âlimleri görüş birliği içindedir. Yüce Rabbimizin öğütleri ve buyruklarını öğrenmek maksadıyla, Kur’an-ı Kerim’in meal ve tefsirlerini okumak gerekli olmakla birlikte okunan bu tercümelerin Kur’an olarak isimlendirilmesi caiz olmadığı gibi mealin Kur’an yerine okunması da doğru değildir. İbadet olarak okunduğunda Kur’an aslî lafızlarıyla okunmalıdır. Kur’an’ın meal, tercüme ve tefsirlerini okumanın hükmü başka, bu tercümeleri Kur’an yerine koymanın ve Kur’an hükmünde tutmanın hükmü ise bambaşkadır.

Namaz ibadetinde Kur’an’ın asli haliyle okunması ile kişinin kendi dilinde dua edebilmesi birbiriyle karıştırılmamalıdır. Çünkü namaz farz olan ve sahih olarak yerine getirdiğimizden emin olmamız gereken bir ibadettir. Bu nedenle namazın rüknü olan Kur’an kıraati ancak orijinal lafızlarıyla okunduğunda bu farz yerine getirilmiş olur. Namazda Kur’an kıraati icmâ ile farz olduğu ve meallerin hiç birine yine icmâen Kur’an denilemeyeceği için namazda Kur’an meali ile kıraatte bulunulması İslâm ümmetinin ittifakıyla meşru görülmemiştir. Nitekim 9 Ramazan 1324/23 Mart 1926 tarih ve 743 numaralı Müşavere Hey’eti ve Din İşleri Yüksek Kurulumuzun 04.12.1997 tarih ve 103 sayılı kararında da bu husus açıkça ifade edilmiştir.

Sözleri bizzat Hz. Peygamber’in (s.a.s.) sünneti ile sabit olan ezan İslâm dininin şiarı ve Müslüman varlığının/kimliğinin bir göstergesidir. İslâm inancının temel esaslarını içeren ve İslâm toplumunun ortak değeri olan ezan, aynı zamanda, İslâm birliğinin ve tevhîdin sembolüdür.

Mâna ve muhtevası bakımından ezan hem namaz hem de İslâm için bir çağrıdır. Yani ezan vasıtasıyla insanlar bir taraftan namaza çağrılırken diğer taraftan Allah’ın varlığı, birliği, Hz. Muhammed’in (s.a.s.) O’nun elçisi olduğu ve asıl kurtuluşun (felâh) âhiret mutluluğunda bulunduğu gerçeğini dile getirmektedir.

Ezanın aslî halinin dışında herhangi bir dil ile okunacak çağrının, İslâm âlimleri ve dünya Müslümanları nezdinde ezan olarak itibarının olmadığı muhakkaktır. Nitekim İslâm alimleri Arapça dışında okunacak bir çağrının ezan olarak nitelenemeyeceğini, örneğin Farsça olarak okunacak sözlerin ezan olarak sahih olmadığını belirtmişlerdir. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, I, 383.)

Ezanın özgün şekliyle okunması gerektiği konusunda 15 asırlık bir gelenek ve ittifak söz konusudur. Ezan, İslâm’ın şiarı ve namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezanın bilinen asli lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, I, 383). Bu itibarla ezanın asli şekli dışında başka bir dille okunması caiz değildir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.