Site Rengi

HABER ÖZETİ
Sosyal medya ayağa kalkınca serbest bırakılan alçak yeniden tutuklandı!.
AKP’li Odacı Genel Müdür Yardımcısı oldu!.
Merkez enflasyon tahmininde yine vites yükseltti!.
Bekçilere Üst Arama yetkisi Meclis’ten geçti..
ABB Meclisinde 69 milyonluk Ebru Gündeş konseri kavgası!.
Erdoğan’ın “DOSTUM” dediği Trump ile yaşanan skandallar!.
Hollandalılar İsrail taraftarlarını eşek sudan gelinceye kadar dövdü!.
ABD Merkez Bankası FED faiz indirimine gitti..
Niran Güran cinayetinde sır perdesi aralandı!.
Avustralya’da 16 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor..
CHP ile Dilruba arasında EMÜCÜK çatlağı!.
Almanya erken seçime gidiyor!.
Narin Güran davası bugün başlıyor!.
Kamala Harris’ten yenilgi sonrası ilk açıklama..
Özgür Özel: İLK GENEL SEÇİMDE İKTİDARIZ..
Türk Devletler Teşkilatı’nın yeni bayrağı kabul edildi..
Trump Başkan olduktan sonra dünyada neler değişecek…
Trump zaferini açıklamak için hazırlıklara başladı..
Araç muayene ücretlerine kazık gibi zam!.
Trump rüzgârıyla Bitcoin uçuşa geçti!.
ABD’deki Trump-Kamala yarışında son durum!.
Netenyanu Savunma Bakanı Gallant’ı görevden aldı!.
ABD’de de seçim sandıkları açılmaya başladı..
TÜSİAD’dan kayyum kararlarına tepki!.
Asgari ücrete yüzde 25, vergilere yüzde 45 zam!.
Kira sözleşmelerinde e-Devlet dönemi resmen başladı..
Kahpe İsrail Şam’ı vurdu!.
Çakarlı Araç kullanan uyanıklara 192 bin TL ceza geliyor!.
Erdoğan’ın danışmanları maç için birbirlerine girdi!.
Belediye Başkanı silahlı saldırıda hayatını kaybetti!.
DOLAR 34,3826
EURO 36,8470
ALTIN 2.970,27
BIST 9.184,82

Ev Sahibi-Kiracı krizinde arayı bulamadık!.

Ev Sahibi-Kiracı krizinde arayı bulamadık!.

Barınma krizinde arabuluculuk sistemi yetersiz kaldı. Kira artışında yüzde 25 sınırı ve zorunlu arabuluculuk sistemi, kiracı-ev sahibi arasındaki anlaşmazlığın çözümünde yetersiz kaldı. Uzmanlar geçen yıl 22 bin adet olan tahliye davası sayısının bu yıl 100 bini bulabileceğine dikkat çekti!.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük barınma krizi yaşanırken, eylül ayında uygulamaya alınan zorunlu arabuluculuk sistemi ile de ara bulunamadı. Sistemin, tahliye davalarında yüzde 90 oranında başarısız olacağı, mahkemeleri adeta kilitleyen tahliye davası sayısının ise 100 bini bulabileceği belirtiyor.

10 DOSYADAN 8’İ MAHKEMEYE

Gayrimenkul Hukukçuları Derneği Başkanı Ali Güven Kiraz, kira artışında yüzde 25 sınırı uygulamasının geçici bir düzenleme olduğunu anımsatarak, “Geçici düzenlemeler kalıcı olamaz. Bunun devam etmesi mal sahipleri açısından mağduriyeti artırdı. Mal sahipleri evlerini ya boş bıraktı ya da kiracıya tahliye davası açtı. 2022’de açılan tahliye davası sayısı 22 bindi. Bu yılın ilk 6 ayında açılan tahliye davası sayısı ise 47 bin. Bu rakam yıl sonuna kadar 100 bine ulaşabilir. Çok travmatik bir rakam” dedi.

“Zorunlu arabuluculuk uygulaması ise kiracı ve mal sahibi arasındaki yapısal soruna değil, yargısal soruna çözüm için getirildi” ifadelerini kullanan Kiraz, “Kiracı-mülk sahibi zaten öncesinde de birbirleri ile itilaflıydı. Taraflar öncesinde konuşuyorlar, ihtar çekiyorlar, tartışmaları zaman zaman sokağa yansıyor, sonrasında da mahkemelik oluyorlar. Süreci düşündüğümüzde arabuluculuk, tahliye davalarında yüzde 90 başarısız olur. Kira tespit davalarında ise rakamsal bir uyuşmazlık olduğu için başarı oranı yüzde 30’lara çıkabilir. Ancak tahliye ve kira tespit davalarının toplu olarak aynı mahkemeye gittiğini düşünürsek, 10 dosyadan 2’si mahkemeye gitmeden çözülebilir. 8 dava mahkemeye gitmeye devam eder, mahkemelerin kilitlenmesi sorunu da sürer. Bu uygulamaların Cumhuriyet tarihinin en ciddi kiracı mal sahibi çatışmalarının yaşandığı dönemde çözücü bir etkiye sahip olduğu inancında değilim” dedi.

19 günde 15 bin başvuru yapıldı

Zorunlu arabuluculuk sistemi kapsamında yapılan başvuru sayısını paylaşan Ali Güven Kiraz, “19 gün içerisinde 15 bin başvuru yapıldı. Bunun yaklaşık 12 bini kira artışı kaynaklı. Başvurular ağırlıklı olarak İstanbul’dan yapıldı” dedi. Kiracı-mülk sahibi uyuşmazlıklarında mülk sahibinin her seferinde kiracıyı çıkartmak için bir yol bulmaya çalıştığına dikkat çeken Kiraz, “Hukukumuza göre tahliye haklı sebeplerle yapılabilir. Mal sahipleri özel tahliye sebepleri üretemez. ‘Süre bitti çık’, ‘Gayrimenkulü satacağım çık’, ‘Gayrimenkulü satın aldım, çık’ gibi durumlar söz konusu olamaz” diye konuştu.

Kirada ‘mahalle rayici’ önerisi

Barınma krizinin çözümü için önerilerini paylaşan Ali Güven Kiraz, “Kira bedelinin tespiti için alt sınır ve üst sınır belirlenmeli. Ben buna ‘mahalle rayici’ diyorum. Bu şekilde kirada sınırlar bölgelere, semtlere göre  belirlenebilir. Mülk sahibi-kiracı davalarının kısa sürede çözümü için yargısal reform şart. Davaların 6-9 ay içerisinde net bir şekilde çözülmesi gerekli. Ayrıca kira odaklı sosyal konut üretmeliyiz. Tüm bunlarla birlikte yabancıya mülk satışı da zorlaştırılmalı” ifadelerini kullandı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.