Financial Times açık açık yazdı! “Türkiye olmasa…”
İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in artık Fransa için yük haline geldiği, Paris’in Ankara’yı suçlamasının arkasındaki asıl sebebin de Hafter’e bel bağlamak suretiyle yaptığı hatanın üstünü örtme girişimi olduğunu yazdı. Haberde bu konuda, üst düzey bir Avrupalı diplomatın, “Dürüst olalım, Türkiye Trablus’un düşüşünü durdurdu. Onların müdahalesi olmasaydı insani bir felaket yaşanırdı.” şeklindeki sözlerine yer verildi.
Financial Times gazetesi, Libya’da, Hafter’in artık Fransa için yük haline geldiği, Paris’in Ankara’yı suçlamasının arkasındaki asıl sebebin de Hafter’e bel bağlamak suretiyle yaptığı hatanın üstünü örtme girişimi olduğunu yazdı.
Gazete, Paris’in Ankara’yı suçlamasının arkasındaki asıl sebebin de Hafter’e bel bağlamak suretiyle yaptığı hatanın üstünü örtme girişimi olduğunu manşete taşıdı.
Financial Times’ın haberinde, Fransa’nın BM destekli hükümeti devirmek için başkent Trablus’a saldıran Hafter’i desteklediği kabul edilen tek Avrupa ülkesi olduğuna vurgu yapıldı.
Haberde, Paris’in Ankara ile anlaşmazlığının Türkiye’nin müdahalesinin Libya’da dinamikleri değiştirmesi ve Hafter güçlerinin son haftalarda bir dizi yenilgiye uğratılmasından dolayı arttığı vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Paris’in tarafsız bir duruş benimsediğinde ısrar ettiği ancak bu “yeni kalibrasyonun” Türkiye’nin desteğiyle Hafter güçlerinin püskürtülmesinden kaynaklandığı ifade edildi.
“Bir kez daha hata yaptılar”
Haberde görüşlerine başvurulan kıdemli bir Batılı diplomat, “Fransızlar Hafter’in artık değerli bir varlık olmadığını, bir yük haline geldiğini fark ettiler. Bir kez daha hata yaptıkları için mahçup olduklarına inanıyorum. Bu hatayla karşı karşıya kalınca da (politikalarını) haklı göstermek zorundalar ve Türkiye’yi suçluyorlar.” yorumunda bulundu.
Yazıda, Fransa’nın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi ülkelerle Hafter’i destekleme kararının petrol sektöründeki ticari paylarını korumakla ilgili olduğu vurgulandı.
Haberde ayrıca Macron’un Türkiye’yi Libya’daki rolünden dolayı “suçlu” olarak nitelemesinin de Avrupalı diplomatlar tarafından sorgulandığı belirtildi.
“Türkiye’nin müdahalesi olmasaydı insani bir felaket yaşanırdı”
Haberde bu konuda, üst düzey bir Avrupalı diplomatın, “Dürüst olalım, Türkiye Trablus’un düşüşünü durdurdu. Onların müdahalesi olmasaydı insani bir felaket yaşanırdı.” şeklindeki sözlerine yer verildi.
Dış politika analistlerinin de Fransa’nın Hafter’i sömürge dönemi sonrası Afrika politikasının geleneklerine uygun şekilde kontrol edebileceğini düşündüğü için desteklediği ve Türkiye’nin müdahalesiyle şoke olduğunu söyledikleri aktarıldı.
Financial Times, Fransa’nın Hafter’i Trablus’a saldırmaya başladığında açıkça desteklediğini ve Paris tarafından satın alınan ABD yapımı Javelin füzelerinin Trablus güçlerince ele geçirilen Hafter’in kamplarında bulunduğunu hatırlattı.
“Fransa oldukça izole edilmiş durumda”
Fransa’nın Hafter’in Rusya, BAE ve Mısır tarafından güçlü şekilde desteklenmesine rağmen NATO ve Avrupalı müttefiklerinden destek bulmaya çalıştığı belirtilen haberde, diğer Avrupa ülkelerinin Hafter’i saldırgan ve siyasi çözümün önündeki ana engel olarak gördüğü aktarıldı.
Haberde görüşlerine yer verilen Fransız Dış İlişkiler Enstitüsünün Ortadoğu uzmanlarından Dorothee Schmid, “Fransa bu konuda oldukça izole edilmiş durumda.” değerlendirmesinde bulundu.
Vatiyye Hava Üssü’ne saldırı
Libya’nın kuzeybatısında bulunan ve Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ordusu tarafından 18 Mayıs’ta Halife Hafter güçlerinden kurtarılan stratejik önemdeki Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne gece saatlerde savaş uçakları tarafından saldırı düzenlenmişti. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Libya ordusu yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vatiyye Askeri Hava Üssü’nün gece saatlerinde “kimliği belirsiz” savaş uçaklarının saldırısına uğradığını söyledi.
Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını belirten yetkili, üssün hava savunma kapasitesini artırmak için son dönemde getirilen bazı teçhizatın zarar gördüğünü kaydetti. Libyalı yetkili, başkent Trablus’a 180 kilometre uzaklıktaki üssün, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milislerden kurtarıldığı 18 Mayıs’tan bu yana ilk kez böyle bir saldırıya uğradığı bilgisini paylaştı.
Libya Savunma Bakan Yardımcısı Selahaddin Nemruş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Savaş suçlusunu (Halife Hafter) destekleyen yabancı uçaklarla düzenlenen bu hava saldırısı, şanlı ordu güçlerimizin sahadaki zaferini manipüle etmek için yapılan başarısız bir girişimdir. Libya sınırları içinde önemli tesislerin hedef alınması, bazı devletlerin meşru hükümete karşı bu saldırılara dahil olmaya devam ettiğini göstermektedir. Bu saldırıya, uygun bir zaman ve mekanda karşılık verilecektir.” ifadesini kullandı.
Libya ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu sözcülerinden Abdulmelik el-Medeni ise, sosyal medya hesabından yayımladığı mesajda, Vatiyye Üssü’ne yönelik hava saldırısının, Mısır’ın Libya sınırı yakınlarındaki Sidi el-Barani Üssü’nden havalanan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Mirage 2000-9 tipi uçaklarca düzenlendiğini iddia etti.
Milli Savunma Bakanlığı yetkilisi, Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne ait Vatiyye Hava Üssü’ne yönelik saldırıda bazı sistemlerde hasar meydana geldiğini belirtti. Yetkili, “Saldırı darbeci Hafter’in ve dış güçlerin istikrarsızlık ortamını devam ettirme iradesini göstermektedir. Bu müdahaleler devam ettikçe, darbeci Hafter’e destek açıkça sürdükçe istikrarsızlık ve çatışma ortamı beslenecektir. Barış ve istikrarın temini için bölgedeki faaliyetler devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Libya’nın bütün batı bölgelerini kontrol altında tutabilen hava üssü, buradan kalkan savaş uçaklarının gerektiğinde Tunus ve Cezayir’de de yakıt ikmali olmadan operasyon yapabilmelerine imkan sağlıyor.
Amerikalılar tarafından 1942 yılında yapılan üs, 7 ila 10 bin asker kapasitesinde bir altyapıya sahip. Libya’daki diğer askeri üsler önemini bulundukları şehirlerden alırken, Vatiyye ise kurulduğu bölgenin coğrafi özelliği ile ön plana çıkıyor.
Vatiyye ayrıca Libya’da sivil uçuşların yapılmadığı tek üs olarak biliniyor.