Türkiye’de orman yangınlarının ardı arkası kesilmiyor…

Yaz sıcaklarıyla birlikte yangın korkuları da başladı.

Bu kez de yangının adresi Hatay oldu.

Depremin ardından yeniden hayata tutunmaya çalışan kentti bu kez de orman yangını etkiledi.

Hatay’ın Belen ilçesinde, yerleşim yerine yakın bir bölge olan Soğukoluk Yaylası’nda Derebahçe Mahallesi’nde ormanlık alanda çıkan yangın bir anda büyüdü.

Dumanların yükseldiğini gören mahallelinin ihbarı üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi.

Havadan karadan müdahale

Alevlerin bölgedeki yerleşim yerlerine doğru yaklaştığı görüldü.

Yangının haber verilmesi üzerine olay yerine gelen orman ekipleri havadan ve karadan müdahaleye başladı.

Yerleşim yerine yakın bölgede çıkan ve birkaç eve sıçrayan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yangını söndürme çalışmaları devam ederken, bölge halkı da ekiplerin amansız mücadelesini yüksek bir noktadan çaresizlik içerisinde takip ediyor.

“Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik”

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

Soğuoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik.

Hatay'da yerleşim yerine yakın orman yangını

“Yangınlarla ilgili 2 kişi yakalandı”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise yaptığı açıklamalarında şöyle konuştu:

“Bir orman yangını olduğu zaman ciğerimiz yanıyor. Bir seferberlik ortamında tüm kurum ve kuruluşlar hemen olay yerine geliyorlar. Yangın tecrübesi ve onunla ilgili çalışmanın zorluğunu da biliyoruz.

Yangının büyümemesi için çok uğraş sarf edildi. İnşallah enerjisi düşen bu yangının tez zamanda söndürülmesini umut ediyoruz. Vatandaşlarımız riskli olan hanelerden başlamak üzere tahliye edildi. Yanan 7 evimiz var, 4 araçta da hasar var. Yangının sebebiyle alakalı nereden kaynaklandığı ile ilgili jandarmamız titiz çalıştı. Bir evde iki kişi sazlık alanın temizlenmesi için ateş yakıp bunu kontrol edemiyorlar. Adli soruşturma başlatıldı. Bu vatandaşlar yakalandı.”

Hatay'da yerleşim yerine yakın orman yangını

“9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz ve 375 personel sevk edildi”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Hatay Belen’deki orman yangınına 9 uçak, 21 helikopter, 59 arazöz ve 375 personel sevk edildi. Ekiplerimizin havadan ve karadan etkin müdahalesi aralıksız sürüyor.

Hatay'da yerleşim yerine yakın orman yangını

“Can kaybımız yok, 4 araç 7 konut maalesef zarar gördü”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, yangının yer yer büyüdüğünü ifade ederek şunları aktardı:

“Saat 13.30 gibi Derebahçe ve Armutçuk arasında bir sazlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınmak üzereyken gittikçe büyüyerek Nergislik, Soğukoluk ve Müftüler mevkiinden Yapraklı’ya kadar uzandı. Havadan helikopterler müdahale etti. Karadan da hem HBB ekiplerimiz, Orman Bölge Müdürlüğü, jandarma ve AFAD ekipleri müdahale etti. Can kaybımız yok, 4 araç 7 konut maalesef zarar gördü. Bunun dışında ormanda tabii ki birçok canlıyı kaybettik. Ama insanlarımızla ilgili bir sıkıntımız olmadı. Yaklaşık 250 hektarlık alanda yangın maalesef ormanımıza zarar vermiş gibi görünmekte”

Hatay'da yerleşim yerine yakın orman yangını