Site Rengi

HABER ÖZETİ
CHP’li başkanların çarpık sapıklıkları deşifre oldu!.
İran Hürmüz Boğazı’nı yeniden trafiğe kapattı!.
Mutlak Butlan kararı çıkarsa CHP içinde neler olur..
Trump’ın “Uranyumu Teslim Edecekler” sözlerine İran’dan jet yalanlama!.
Bir yolsuzluk operasyonu da CHP’li Ataşehir Belediyesi’ne!.
İran Hürmüz Boğazı’nı sadece sivil gemilere açık olduğunu açıkladı..
Fenerbahçe’ye şampiyonluk yolunda ağır darbe!.
Gülistan Doku davasında tanık polis Vali hakkındaki tüm skandal gerçekleri anlattı!.
Hürmüz Boğazı açıldı, petrol fiyatları çakıldı!.
Yapı Kredi Bankası’ndan radikal karar!. Şiddet içerikli dizilere reklam verilmeyecek!.
Papara 100 milyon dolara satıldı..
CHP’li Uşak Eşme Belediye Başkanı da rüşvetten tutuklandı..
Amerika Suriye’deki son askeri üssünü de boşalttı..
ABD Başkanı Trump İran ile anlaşmak üzere olduklarını söyledi!.
Okul katliamında ölen öğrenci sayısı 10’a yükseldi!.
81 ildeki okul önlerinde güvenlik uygulamaları başladı..
İran’ın saldırıları sonucu Burj Al Arab kapanıyor!.
Her felaketi siyasete alet eden CHP yine boş durmadı!.
Okul saldırılarından sonra polis 591 hesap ve bağlantı kurdukları yöneticilerin peşine düştü!.
Okul katliamcısının babası tutuklandı!.
Milli Eğitim Bakanı Tekin’den saldırı ile ilgili açıklama!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan okul katliamları ile ilgili açıklama..
Kahramanmaraş’taki okul saldırısında can kaybı 9’a yükseldi!.
Okulda katliam yapan saldırganın babasının polis annesinin öğretmen olduğunu ortaya çıktı!.
14 yaşındaki saldırgan 5 silah ve şarjör ile okulu basmış!.
Kahramanmaraş Valisi acı haberi duyurdu!. 4 kayıp 20 yaralı!.
Efendisinden aldığı icazet ile Türkiye’yi Avrupa’ya şikâyet etme turuna çıkıyor!.
Şanlıurfa’dan sonra bir okul katliamı da Kahramanmaraş’ta meydana geldi..
Avrupa’dan “ABD’siz NATO” senaryosu!. Türkiye Lider konumunda..
Tehditler savuran dengesiz Trump yine umut vaad etmeye başladı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

İNGİLTERE CHAGOS ADALARI’NIN İŞGALİNDE ISRARCI..

İNGİLTERE CHAGOS ADALARI’NIN İŞGALİNDE ISRARCI..
23.11.2019
A+
A-

İngiltere’nin yasadışı bir biçimde egemenliğini sürdürdüğü Chagos Adaları’ndan çekilmesi için BM tarafından verilen 6 aylık süre, Cuma günü (22 Kasım) sona erdi. Sömürgeci anlayışı bırakmamakta ısrarcı olan İngiltere, çekilmeye dair herhangi bir adım atmış değil.

Birleşmiş Milletler’in (BM) İngiltere’ye Chagos Adaları’ndan çekilmesi tanıdığı 6 aylık sürenin dolmasıyla, Afrika Birliği (AfB) bir açıklama yaptı. Sürenin dolduğu 22 Kasım tarihli açıklamada İngiltere’ye, Morityus’a ait olan Chagos Takımadaları’ndaki sömürgeci yönetimine son vermesi ve bölgeden çekilmesi çağrısı yapıldı.
Ancak BM’nin aldığı kararları adeta görmezden gelen İngiltere, Morityus’un egemenliğini ihlal ederek adalardaki işgalci konumunu devam ettiriyor.
SÖMÜRÜ DÜZENİNDEN VAZGEÇEMİYOR
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, mayıs ayında ezici bir şekilde İngiltere’den, önemli bir askeri üssünün bulunduğu Chagos Adaları’nı 6 ay içinde Morityus’a bırakmasını istedi.
BM Genel Kurulu’nda İngiltere’nin Morityus’u terk etmesini isteyen tasarının oylamasında, İngiltere’yle birlikte sadece ABD, Avustralya, İsrail, Macaristan ve Maldivler ‘hayır’ oyu kullandı.
Fransa, Almanya gibi İngiltere’nin Avrupa’lı müttefiklerinin de aralarında bulunduğu 56 ülke çekimser oy kullanırken, 116 ülkenin onayıyla tasarı kabul edildi.
Tasarı, İngiltere’nin Chagos Adaları’nı 6 aylık süre zarfından terketmesinin yanı sıra BM’nin ve bağlı kuruluşlarının, ‘Morityus’un adalar üzerine egemenliğini tanıma ve diğer tüm ülkelere yasa dışı sömürgeci idareyi tanımama ve desteklememe” çağrısını içeriyor.
Şubat ayında, Uluslararası Adalet Divanı da İngiltere’ye ”Adaları mümkün olduğunca çabuk terk etmeniz gerekiyor.” çağrısında bulundu.
PAPA’DAN ”KARARLARA UY” ÇAĞRISI
BM ve AfB gibi uluslararası çatı kuruluşların yanı sıra, Eylül ayında Morityus’u ziyaret eden Papa Francis de, İngiltere’ye aç gözlülük imasında bulunarak çağrıda bulundu.
Papa, ”İnsanlık için doğru olan her şey, cebimiz için doğru olmayabilir. Ancak uluslararası kurumlara uyulmalı.” diyerek İngiltere’yi BM kararlarına uymaya davet etti.
ASIRLARDIR SÖMÜRÜYOR
1598’de Hollanda, 1715’te Fransa hakimiyetine giren Morityus Cumhuriyeti, 1814’teki Paris Anlaşması ile İngiltere sömürgesi haline geldi.
İngilizler 1814 yılından beri sömürdüğü Morityus’a BM’nin baskısı üzerine 1968’te bağımsızlığını verirken, bu tarihten 3 yıl önce Chagos Adaları’nı ülkeden ayırarak adalardaki hakimiyetini sürdürdü.
İngiltere’nin Hint Okyanusu takımadalarını, 1965’ten bu yana Morityus’tan ayırma girişimi bölgedeki on yıllardır süren anlaşmazlığın merkezinde yer alırken, İngiltere ABD ile adaların en büyüğü olan Diego Garcia’da kurulacak askeri üs için tüm halkı topraklarından etti.
‘CIA KULLANIYOR’ İDDİASI
Morityus adaların bağımsızlığını almak için müzakereler yürütürken, İngiltere hükümeti adaların kontrolünü aldıktan sonra tüm yerel nüfusu adalardan tahliye etti. Daha sonra en büyük adalardan biri olan Diego Garcia’da ABD’nin askeri üs açmasına izin verdi.
ABD, Afganistan ve Irak’taki bombalama misyonları için Diego Garcia’daki üssünü kullandı. Ayrıca iddiaya göre CIA, terör zanlılarını sorgulamak için bu adadaki bazı kompleksleri kullandı.
MÜZAKERE YOK, İŞGAL SÜRÜYOR
Adadaki halkın tahliye edilmesini ‘insanlık suçu’ olarak niteleyen Morityus Başbakanı Pravind Kumar Jugnauth, adanın yeniden Morityus’a bırakılması halinde askeri üssün uluslararası hukuka uygun olarak faaliyet göstermesine izin vereceklerini belirtti. Ancak bu seçenek de İngiltere için yeterli olmadı.
Öte yandan İngiltere’de yapılacak erken seçim öncesi Başbakan Boris Johnson’un rakibi ve ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, seçilmesi halinde ‘tarihin yanlışları’ olarak nitelediği işgali sona erdireceğini, ve adaları Morityus’a bırakacağı vaadinde bulundu.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.