Site Rengi

HABER ÖZETİ
Sırtımıza kambur olan KKTC’de asgari ücret Türkiye’nin iki katı!.
15 Temmuz Hain Darbe Girişimine “Tiyatro” diyen Nasuh Mahruki tutuklandı!.
Haddini aşan Acun Ilıcalı’ya Aziz Yıldırım’dan adamlık dersi!.
Altın yarırımcısını ters köşe yapmaya devam ediyor..
Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında 19 kişi tutuklandı!.
Ahbap’a temiz kâğıdı veren CHP’li meclis üyesi için gözaltı kararı!.
Trump’ın oy oranı seçim kaybettiği seviyeye kadar geriledi..
Felâket palavracısı Oğuzhan Uğur da Ahbap’tan gözaltına alındı!.
IBAN mağdurlarının beklediği 12. yargı paketi Meclis’ten geçti..
Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölüm emri FETÖ’den!.
Trump yine İran’a tehditler savurdu!.
Kayıp deprem paraları için bilirkişi görevlendirildi!.
Bay Kemal Ekrem’in ekibini darmadağın etmeye devam ediyor..
Haluk Levent ve 14 kişi Ahbap yolsuzluğu kapsamında tutuklandı..
Tüm yurttaki 90 bin Camii’de 15 Temmuz Selâsı okundu..
ABD’den İran’a ikinci dalga operasyon!.
Haluk Levent tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi..
Özgür Özel yeni parti kuracaklarını açıkladı..
Haluk Levent sağlık kontrolünden sonra adliyeye sevk edildi!.
Ahbap yakalası Gökhan Özoğuz’dan şaşırtan açıklama!.
Eda Ece küstah sözleri için özür diledi!.
Deprem bağışçılarının paraları kumar masalarında!.
Ahbap’a ikinci dalga operasyon!.
Abbas Erakçi Trump’ın Hürmüz Boğazı açıklaması ile dalga geçti!.
ABD Başkanı Trump yine İran’a tehditler savurdu..
Mahkeme kararı ile Bay Kemal’in veto ettiği kurultay kararını çıkarmaya çalışıyorlar..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Osmanlı düşmanı soysuz kahpelere rest!. İster Kabul Edin İster Etmeyin…
Trump Hürmüz Boğazı’nı ele geçirip ücretli hale getirecekmiş!.
Ahbap’ın para trafiğini yöneten İmamoğlu’nun danışmanı!.
Muhsin Yazıcıoğlu dosyası tozlu raflardan indi!. 25 şüpheli gözaltına alındı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Kanada’ya 35 milyon dolarlık Guantanamo davası..

Kanada’ya 35 milyon dolarlık Guantanamo davası..
25.04.2022
A+
A-

Guantanamo Körfezi’ndeki ABD’ye ait hapishanede 14 yıl tutuklu kalan Mohamedou Ould Slahi, Kanada devleti aleyhine 35 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Kanada resmi yayın kuruluşu CBC’nin haberine göre Slahi, Kanada Federal Mahkemesine açtığı davada, Guantanamo’da 14 yıl hapis yattığını ve işkence gördüğü belirterek, tüm bunlara Kanada resmi makamlarının yanlış bilgi ve istihbaratının neden olduğunu kaydetti.

Slahi dava dilekçesinde Kanadalı yetkililerin, “Guantanamo Körfezi’nde gözaltı, işkence ve cinsel saldırıya neden olan, katkıda bulunan ve tüm kötü muamelelerin süresini uzatan” eylemlerde bulunduğunu ileri sürdü.

Moritanya vatandaşı olan ve Kasım 1999’dan Ocak 2000’e kadar Montreal’de yaşayan Slahi, bu süre zarfında güvenlik servisleri tarafından soruşturuldu. 51 yaşındaki Slahi, Kanadalı yetkililerin soruşturmaları sırasında kendisini taciz ettiklerini ve onu Moritanya’ya dönmeye zorladıklarını iddia etti.

Kanadalı yetkililerin hakkında paylaştığı “yanlış bilgilerin” nihayetinde Slahi, tutuklanarak, önce Ürdün ve Afganistan’a, ardından da Guantanamo Körfezi’ne nakledildi.

Aynı camide namaz kılmak terör bağlantısı sayıldı

Screen-Shot-2022-04-23-at-2.15.23-PM

Slahi’nin 2002 yılında Montreal’de tutuklanmasına giden süreç, El-Kaide üyesi ve Los Angeles Havaalanı’na milenyumda bombalı saldırı düzenlemeyi planladığı için adı “Millennium Bombacısı” olarak da anılan Ahmed Ressam ile aynı camide namaz kılması yüzünden başladı.

Kanadalı yetkililer, Ahmed Ressam ile Montreal’de aynı camide namaz kılan Slahi’yi terörle bağlantısı olduğundan şüphelendikleri için gözaltına aldı ve tutukladı.

İşkence sonunda tüm suçlamaları kabul etti

Slahi’nin El Kaide üyeliğinden şüphelenen ABD’li sorgucular, şimdi işkence olarak kabul edilen “gelişmiş sorgulama teknikleri” kullandı.

İddiaya göre Slahi, işkence sonucu, Toronto’daki CN Kulesi’ni havaya uçurma da dahil sorgulayıcılarının kendisine söylediği her suçu kabul etti.

Guantanamo’dan 2017 yılında salıverilen Slahi gözaltında tutulduğu sırada, anıları da dahil birkaç kitap yazdı. Halen bir Hollanda tiyatrosunda yazar olarak çalışan Mohamedou Ould Slahi’nin bu kitaplardan biri 2021 yılında çekilen “The Moritanian” isimli filmin de temelini oluşturdu.

Kanada Devleti daha önce de milyonlarca dolar tazminata mahkum oldu

Öte yandan, Kanada güvenlik ve istihbarat makamlarının yanlış soruşturma ve istihbaratı sonucu, geçmişte gözaltı veya işkenceye maruz kalan kişilere ödenen çok sayıda yüksek meblağlı tazminat vakası bulunuyor.

Bu davaların son örnekleri arasında ise Suriye’de gözaltına alınıp işkence gören Maher Arar’ın davası bulunuyor.

Arar, salıverilmesinin ardından 2007’de Kanada’ya dönmüş ve Kanada devletine açtığı davada 10.5 milyon dolar tazminat kazanmıştı.

Kanada aleyhine bir başka tazminat davası da 15 yaşında girdiği Guantanamo’dan, 25 yaşında çıkan Omar Khadr tarafından 2017 yılında açılmıştı. Kanada devleti, dava sonunda Omar Khadr’a 10,5 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.