Site Rengi

HABER ÖZETİ
5 ayda yüzde 200 zam gelen tavuk etine ihracat kısıtlaması geldi!.
ABD’de de protestocu öğrencilere “Okuldan Atma” tehdidi!.
CHP Lideri Özel’in 1 Mayıs Taksim programı belli oldu..
İyi Parti Lideri Dervişoğlu’ndan Yeni Anayasa açıklaması…
İngiliz köpeklerini bozguna uğrattığımız Kut’ül Amare zaferinin 108. yılı kutlu olsun…
CHP’den 1 Mayıs kararı!. “Hep birlikte Taksim’e yürüyoruz” diyerek duyurdular…
İBAN üzerinden tahsilat yapanlara verilecek para cezası miktarları belli oldu…
Başsavcılık alçak sapığa verilen İyi Hal İndirimine isyan etti!.
MHP’den TikTok’un kapatılması için TBMM’ye kanun teklifi!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Özel’in görüşme tarihi belli oldu..
AK Partili vekilin Boğaza nazır malikanesi kaçak çıktı!.
Gözler Nisan ayı enflasyon rakamlarına çevrildi…
Dev ilaç firmasından Koronavirüs aşısı itirafı!.
AK Partili başkandan seçmene küstah sözler!. ORUCU BİZİMLE TUTUP İFTARI BAŞKASIYLA AÇIYORSUNUZ!.
İBAN üzerinden Vergi Hırsızlığı dönemi sona eriyor!.
CHP’li Belediyelerde Ahbap-Çavuş atamaları tam gaz devam ediyor!.
CNN muhabirinden ABD Dışişleri Bakanına tokat gibi cevap!.
Sosyal medya platformu Threads Türkiye’de resmen yasaklandı!.
Meclis Yeni Anayasa görümelerine yarın başlıyor..
Otel skandalının arkasından Erdoğan’ın ihalecileri çıktı!.
Gavura bedava verdikleri hizmet için Türk’ten ekstra para istediler!.
Yenidoğan bebekler üzerinden devleti milyonlarca dolandırdılar!.
İyi Parti’de Genel Başkanlık yarışı 3. tura kaldı..
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?.
Öğrencilerin kabusu olan integral konusu müfredattan çıkarıldı!.
Türkiye faiz belasına bulaştıkça gavur övgüler yağdırmaya devam ediyor!.
Kahpe ABD’den demokrasi dersi!. Filistin protestocuları için keskin nişancılar yerleştirdiler!.
İstiklâl Bombacısı kahpeyi asmayıp ömür boyu besleyeceğiz!.
CHP ile Saadet Partisi arasında “Seçimler Bitti, Milletvekilimi Geri Yolla” görüşmesi!.
Kamu da talanın boyutu ortaya çıktı!. 500 makam aracı satışta!.
DOLAR 32,3799
EURO 34,7028
ALTIN 2.397,81
BIST 10.050,95

Kılıçdaroğlu’nun Akbelen Ormanları üzerinden yaptığı provokasyon tutmadı!. (video haber)

Kılıçdaroğlu’nun Akbelen Ormanları üzerinden yaptığı provokasyon tutmadı!. (video haber)
28.07.2023
A+
A-

Muğla’nın Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri bölgesinde bulunan Akbelen Ormanları’nda ağaç katliamı yapıldığına dair başlatılan algı operasyonu tutmadı. Termik santrallerin faaliyet gösterdiği 23 bin hektar büyüklüğündeki alanın sadece 78 hektarının Akbelen Ormanı’nda olduğu belirlendi. Öte yandan üzerindeki eleştiri bulutlarını dağıtma peşine düşen Kemal Kılıçdaroğlu fırsatı kaçırmadı ve bölgeye giderek Akbelen Ormanları üzerinden tahrik ve algı peşine düştü.

Muğla’nın Milas ilçesindeki Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri bölgesinde bulunan Akbelen Ormanları’nda ağaç katliamı yapıldığına dair başlatılan algı operasyonu planları suya düştü. Termik santrallerin faaliyet gösterdiği 23 bin hektar büyüklüğündeki alanın sadece 78 hektarının Akbelen Ormanı’nda olduğu belirlendi. Ayrıca, 2023 Eylül ayına kadar Akbelen sahasına madencilik faaliyetleri devam etmediği takdirde Ege bölgesindeki elektrik üretiminin 2024 yılında durmak zorunda kalacağı öğrenildi. Öte yandan, kesilen çok az sayıda ağaç karşılığında son 2 yıl içinde ülke geneline 3 milyon fidan dikimi gerçekleştirildi.

Son günlerde Muğla’daki Akbelen Ormanları’nda yapılan termik santral için ağaçların katledildiğine ilişkin algı operasyonu başladı. Tarım ve Orman Bakanlığının da karalama kampanyalarına alet edildiği haberlerin yalan olduğu ortaya çıktı.

BİLİRKİŞİ HEYETİ ENGEL GÖRMEDİ

Akbelen Ormanı’ndaki ağaçların kesilmemesi için bazı kuruluşlar Orman Genel Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı aleyhinde dava açıldığı, ancak dava kapsamında 3 farklı bilirkişi heyetinin incelemesi sonucunda, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararının reddine karar verdiği belirlendi. Termik santrallerin faaliyet gösterdiği 23 bin 307 hektar büyüklüğündeki alanın sadece 78 hektarının Akbelen Ormanı’nda olduğu ifade edildi.

EGE BÖLGESİ ELEKTRİKSİZ KALACAK

Bölgedeki santrallerin, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 2,5’ini, Ege’de kullanılan elektriğin ise yüzde 62’sini karşılandığının öğrenilirken, 2023 Eylül ayına kadar Akbelen sahasına madencilik faaliyetleri devam etmediği takdirde elektrik üretimi 2024 yılı içerisinde durmak zorunda kalacak.

3 MİLYON FİDAN DİKİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Ayrıca şirket ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 2020 yılında imzalanan “Ağaçlandırma İşbirliği Protokolü” kapsamında ülke geneline 3 milyon fidan dikimi gerçekleştirildiği, Söz konusu miktarın 2 bin futbol sahası büyüklüğünde alana denk geldiği öğrenildi. Ayrıca şirketin ruhsat sahasındaki kapatılan ocaklara 1992 yılından beri 415 binin üzerinde akasya, zeytin, kızılçam, fıstık çamı, mavi selvi, sakız ağacı ve incir ağacı dikildiği öğrenildi.

KILIÇDAROĞLU PROVOKASYON PEŞİNDE

Seçim hezimeti sonrası İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve birçok fondaş gazetecinin “değişim” çağrıları üzerine sıkıntılı günler yaşayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun üzerindeki eleştiri bulutlarını dağıtmak amacıyla provokasyon peşine düşerek bölgeye gitmesi dikkatlerden kaçmadı.

EYLEMCİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Akbelen’de ormanlık alanda devam eden eylemlere destek için giden CHP lideri Kılıçdaroğlu, eylemcilerin tepkisiyle karşılaştı. Eylemciler, Kılıçdaroğlu’nun aracının önünü kesti.

 

YK ENERJİ’DEN AKBELEN ORMANINA İLİŞKİN KAMUOYU AÇIKLAMASI

YK Enerji, son günlerde bazı yayın organlarında yer alan haberlerde, sosyal medya paylaşımlarında ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamalarda şirket hakkında gerçeği yansıtmayan bazı iddiaların ortaya atıldığını bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada, ruhsatlı maden sahası içerisinde yer alan Akbelen ormanının, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yüzde 93’ü endüstriyel odun üretimi fonksiyonlu, yüzde 7’si ise odun dışı ürün olarak planlanmış ve kesime tabi ekonomik fonksiyonlu ağaçlandırma alanı olarak tanımlandığı kaydedildi.

Söz konusu ormanın milli park, tabiat parkı, sit alanı, muhafaza ormanı, gen koruma ormanı gibi ekolojik veya sosyo kültürel fonksiyonlu orman gibi özel nitelikli alanlardan olmadığı ve özel nitelikli alanlara komşuluğu bulunmadığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Akbelen ormanıyla ilgili açılan çeşitli davalarda 3 farklı bilirkişi heyetinin incelemeleri sonucu söz konusu süreçlerde yargısal bir engel kalmamıştır. Özellikle belirtmek isteriz ki, burada üretilen enerjinin yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ikame edilebileceği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır. Hem YK Enerji olarak bizim, hem de hissedarlarımızın ülkemizde yenilenebilir enerji alanında halihazırda çok önemli yatırımları bulunmaktadır. Ancak güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile sürekli üretim yapabilecek teknolojiler henüz yeterince gelişmediği için, söz konusu kaynaklar bu ölçekte bir baz yük santralinin alternatifi olmaktan uzaktır. Dolayısıyla Akbelen ormanı sahasında madencilik faaliyetleri devam etmediği takdirde santralimizde elektrik üretimi 2024 yılı içerisinde durmak zorunda kalacaktır.”

Şirketin, yer altı kaynaklarının üretime kazandırıldıktan sonra söz konusu alanların rehabilite edilerek yeniden ekosisteme kazandırıldığı aktarılan açıklamada, “İşletmesi tamamlanan maden alanlarında 1992 yılından bu yana 415 binin üzerinde ağaç dikimi yapılarak rehabilitasyon başarıyla sağlanmıştır. Ayrıca şirketimiz ile Orman Genel Müdürlüğü arasında 2020 yılında imzalanan ‘Gönüllü Ağaçlandırma İş birliği’ protokolüyle ülkemiz genelinde 3 milyon fidan dikimi gerçekleştirilmiş ve söz konusu miktar 2 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alana denk gelmektedir. Hedefimiz bu sayıyı 2025 yılı sonuna kadar 5 milyona çıkarmaktır.” değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, Yeniköy Kemerköy Santralleri’nin toplamda 1095 megavat kurulu güç ile Türkiye’nin elektrik üretiminde yerli kaynak baz yükünün yüzde 15’ini, ülkenin elektrik ihtiyacının ortalama yüzde 2,5’ini sağladığı aktarıldı. Santrallerde 3 bin 100 kişinin istihdam edildiği kaydedildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.