Site Rengi

HABER ÖZETİ
Meteoroloji’den 45 il için Sarı Kodlu uyarı geldi!.
Aşırı kazık fiyatlar sonrası restoran ve kafelerde boykot dönemi başlıyor!.
Diyarbakır’da belediye meclisinde toplantısında Türk Bayrağı krizi!.
Çin’den sosyal medya ahlaksızlığına darbe!
CHP’li Belediyelerde makamlar eşe dosta peşkeş çekiliyor!.
Erdoğan’ı kızdıran “Kent Lokantaları” çıkışı!.
Doğalgaz ve elektriğe Mayıs ayında zam yok!.
Merkez Bankası yıl sonu dolar ve enflasyon tahminini açıkladı..
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
DOLAR 32,5811
EURO 34,8042
ALTIN 2.505,56
BIST 9.693,46

Ses ver dünya! Bugün 663 milyon insan temiz suya erişimi olmadan yaşıyor!. (video haber)

Ses ver dünya! Bugün 663 milyon insan temiz suya erişimi olmadan yaşıyor!. (video haber)
17.03.2020
A+
A-

Dünya’da çoğu Müslüman yaklaşık 700 milyon insan temiz su içemiyor. Çamurlu su birikintilerden iptidai şartlarda arıtılarak elde edilen sular her hafta çoğu 5 yaşın altındaki çocuk ve bebek olmak üzere 2 bin insanın hayatına mal oluyor. Biz de İDDEF olarak bu dertlerin çözümü için bağışçılarımıza aracı oluyor su kuyuları açıyoruz.

Hayat, yaşam kaynağı, yaratılış, temizlik, ferahlık, gelecek, rahmet ve bereket; Tüm bu kelimelerin karşısına koyacağımız değer iki harften oluşuyor. O da su. Özellikle Afrika ve Asya’daki Müslüman kardeşlerimizin yaşamlarını sürdürmesi için gereken en önemli temel unsur.

Büyük ibretler aldığımız, Allah’ın en büyük lütuflarından olan su ne yazık ki Afrika ve Güney Asya’da yaşayan kardeşlerimizin ulaşmakta büyük zorluk çektiği bir nimet. Dünya’da çoğu Müslüman yaklaşık 700 milyon insan temiz ve sağlıklı su içemiyor. Çamurlu su birikintilerden iptidai şartlarda arıtılarak elde edilen sular her hafta çoğu 5 yaşın altındaki çocuk ve bebek olmak üzere 2 bin insanın hayatına mal oluyor. İşte bu çerçevede Müslüman kardeşlerimizin bu büyük derdiyle dertleniyoruz. Su temini ve su hijyeni konusunu insani yardımların birinci maddesine koyuyoruz. İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF) olarak, Afrika ve Güney Asya ülkelerinde hayırsever bağışçılarımıza aracı olup açtığımız su kuyuları ile binlerce insanı temiz suyla buluşturuyoruz. Çünkü bu yapılanlar ‘insana değer’ diyerek yola çıkan İDDEF’in esas hizmetlerinden.

Biz de İDDEF olarak bu dertlerin çözümü için bağışçılarımıza aracı oluyor su kuyuları açıyoruz.

Temiz Suya Erişmelerine Vesile Oluyoruz

Allah’ın gökten yağmur indirmesi ve yeryüzünün yemyeşil donatılması gibi, biz de bağışçılarımızın destekleriyle açtığımız su kuyularıyla, Afrika ve Güney Asya’daki kardeşlerimizin temiz suya erişmelerine vesile oluyoruz. Su kuyusu projeleriyle su sorununu çözdüğümüz yerlerde İslami eğitim için daha sağlam temeller atıyoruz.

Suya Yolculuk

Su kuyusu açmayı hedeflediğimiz ülkelerde erkekler çalıştığı için suyu bulmak, taşımak ve arıtmak çoğunlukla hanımların ve kız çocuklarının görevi. Müslüman hanımlar ve kızlar su bulmak için günde ortalama 6 kilometre yol yürüyor, yılda 40 milyar saat harcıyorlar. Su için harcanan bu süre sebebiyle kızlar medreseye gidemiyor, hanımlar aileleri ile ilgilenemiyor. Su kaynağına ulaşmak için ıssız yollarda kilometrelerce yalnız yürüyen hanımlar ve kızlar birçok tehdit, taciz ve tehlike ile karşılaşıyor.

Bir Su Kuyusuyla Çözülecek Sorun

Bir diğer büyük problem ise temiz su bulamayan Müslümanların abdest, hela, temizlik, gibi İslam’da büyük önem arz eden meseleleri düzgün icra edememesi; icra edilen kısımlarının ise insanlık onuru ile bağdaşmayacak kadar içler acısı olması. Oysa Müslümanların içecek bir kap temiz suya kavuşması, hanımlarımızın ve kızlarımızın temiz su bulmanın her türlü sıkıntılarından kurtarılması ve Müslüman kardeşlerimizin İslam onuruna yakışır bir hayata taşınması bir su kuyusu açarak halledebilecek çok basit bir problem.

benin su kuyusu nisan 2019 iddef
Benin’de Selim Kılıç su kuyumuz yerel halkın dualarıyla hizmete açıldı. – Nisan 2019

Okyanusun Ortasında Gibi Ferahlık Veriyor

Allah’ın bize bahşetmiş olduğu yerden kaynayan suyu Müslüman kardeşlerimizin hizmetine sunmak, temiz su aramakla geçen bir hayata can veriyor. Dünya’daki su oranının büyüklüğünü düşündükçe açtığımız su kuyusuyla bir damla su ulaştırmış oluyoruz belki kardeşlerimize. Ama su kuyusunun o köyde yaşayan insanlara verdiği hizmet, okyanusun ortasında etrafına bakar gibi ferahlık veriyor. İşte sizin bağışladığınız bir damla su milyonlarca kardeşimizin temiz ve içilebilir su ile buluşmasını sağlayacak pınarlara dönüşüyor.

İDDEF su kuyusunu nerelerde açıyor?

İDDEF su kuyularını ağırlıklı olarak Nijerya, Kenya, Etiyopya (Habeşistan), Somali, Tanzanya, Gine, Mali, Gana, Nepal, Benin, Bangladeş, Hindistan, Burkina Faso ve Filipinler’de açıyor. Bunun dışında acil ihtiyacı olan diğer bölgelerde de su kuyusu açma hizmetinde bulunuyoruz.

Bangladeş su kuyusu - Haziran 2019 (1)
Muson ikliminin etkisinde yoğun yağış almasına rağmen sağlıklı ve temiz suya erişimin oldukça zor olduğu Bangladeş’te, su kuyusu çalışmalarımızla yerel halkın ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. – Haziran 2019

Kuyuların kontrol ve tamiratları nasıl yapılıyor?

Su kuyuları belirli periyotlarla kontrol edilerek uzun süreler hizmette kalması sağlanıyor ve böylece bağışçımızın yapmış olduğu yardımlar heba olmuyor, yerini buluyor.

‘Damlaya Damlaya Umut Oluyor’

Siz hayırsever bağışçılarımız, yaşam kaynağımız olan suya Müslüman kardeşlerimizin ulaşması için, sürdürülebilir ve kalıcı bir yardım olan su kuyusu açtırabilir veya gücünüzün yettiği miktarı su kuyusu projesine bağışlayabilirsiniz. İDDEF’in ‘Damlaya damlaya umut oluyor’ kampanyasına destek vererek kurak topraklara, çatlamış dudaklara serinlik ve ferahlık olabilirsiniz.

Su Kuyusu Bağışı Yap

Mali su kuyusu - ağustos 2019 (3)

Kirli suya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl beş yaş altı dört binin üzerinde çocuğun hayatını kaybettiği Mali’de yeni su kuyumuz dualarla hizmet vermeye başladı. –  Ağustos 2019

(yeni akit)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.