Site Rengi

HABER ÖZETİ
44 yılla yargılanan Bahar Candan tahliye edildi!.
Bakan Yerlikaya Narin sorusuna cevap vermek yerine sus işareti yaptı!.
Türk Escobar Urfi Çetinkaya cezaevinde öldü!.
Üç gün önce indirim üç gün sonra bindirim!.
EYT AKP’nin bütün planlarını alt üst etti!.
Küçük Narin’in nasıl öldürüldüğü belli oldu!.
Kılıçdaroğlu’nu hançerleyenler birbirlerine düştü!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit tuttu..
İBB zabıtaları boykot ürünler satmayan esnafa ceza yazdı!.
Hakan Fidan: ESAD İLE GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ!.
Hostese polise saldıran Dilan günah çıkarıp salya sümük ağlamaya başladı!.
Merkez Bankası faiz kararını bugün açıklayacak..
Varlık Fonu’na devredilen ÇAYKUR’un dudak uçuklatan zararı!.
Cinayet davasında skandal tahliye kararları veren hakimler ve savcı açığa alındı!.
ABD Merkez Bankası FED faizi 50 baz puan düşürdü..
İsrail Lübnan’a yeni bir siber saldırı daha düzenledi!.
Erdoğan’dan HÜDA-PAR’a 4. Madde yanıtı..
Ortalığı birbirine katıp polise “Seni Yerler Koçum” diyerek atar gider yaptı!.
Hükümetin lüks makam aracı saltanatı havaya uçtu!.
Dünyanın gözü FED’in açıklayacağı faiz kararında..
Meteorolojiden Türkiye geneli için yağışlı hava uyarısı!.
CHP iktidar olunca 1 litre rakı 140 TL olacakmış!.
İlinci el araç satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi başlıyor..
CHP ile HÜDAPAR arasındaki Anayasa tartışması devam ediyor!.
Ezanı Yunanlar ve Fransızlar susturmuş, yeniden okutan da CHP’ymişşş!.
AKP’li Gençlik Kolları Başkanını Valinin Özel Kalemi yaptılar!.
Bilâl Erdoğan’dan Fatih Altaylı’ya salvador!. ASKER POSTALI YALAYAN AHLÂKSIZ!.
Meteoroloji’den yeni hafta için yağış uyarısı!.
Yavuz Ağıralioğlu’nun partisi 29 Ekim’de resmen kuruluyor..
AKP’den Hayat Pahalılığı açıklaması: vatandaş Haklı!.
DOLAR 34,0973
EURO 38,0933
ALTIN 2.874,79
BIST 9.900,25

Trafikte kalmak İstanbulluya pahalıya mal oluyor

Farklı üniversitelerin akademisyenlerinin bir araya gelerek yaptığı detaylı incelemeye göre, İstanbul’daki trafik akışı bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında azalırken, trafikte kalma süresi ise arttı. Yaşanan trafik yoğunluğuna bağlı olarak kaybedilen yakıt tutarı da beraberinde artış gösterdi.

Trafikte kalmak İstanbulluya pahalıya mal oluyor
20.07.2019
A+
A-

Farklı üniversitelerin akademisyenlerinin bir araya gelerek yaptığı detaylı incelemeye göre, İstanbul’daki trafik akışı bir önceki yıla göre yüzde 14 oranında azalırken, trafikte kalma süresi ise arttı. Yaşanan trafik yoğunluğuna bağlı olarak kaybedilen yakıt tutarı da beraberinde artış gösterdi.

Dünyanın en önemli megakentlerinden biri olan İstanbul, yaşanan trafik tıkanıklığı nedeniyle alarm veriyor. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve 2 üniversitenin akademisyenlerinin bir araya gelerek yaptığı 5 yıllık çalışmanın sonucunda ‘İstanbul Trafik Otoritmi’ isimli rapor yayınlandı. Rapor, yaklaşık 4 bin kilometrelik şehir içi yol ağı üzerinde gerçekleşen sürüş hızlarını, yoğunlukları, gecikme ve diğer kayıpları içeriyor.

İSTANBULLU EN ÇOK AKŞAM SAATLERİNDE PARA HARCADI

2018 yılında İstanbulluların ana arterlerde yaşanan trafik yoğunluğuna bağlı sürüş hızları sabah saatlerinde bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 14 daha yavaşlayarak 23km/saat seviyesine indi. Gün içi saatlerde trafik her ne kadar daha hızlı aksa da (29 km/s) bu saatlerin bir önceki yıla göre yüzde 18 daha yavaş olduğu belirlendi. Hafta içi günlerde oluşan yoğunluğa bağlı yavaşlamanın en fazla yaşandığı saatler ise akşam saatleri oldu.

kşam saatlerinde bir önceki yıla göre yüzde 24 daha ağırlaşan trafik akışında ölçülen ortalama hız saatte 18 km oldu. İstanbullu sürücülerin kent içi arterlerde yaptıkları seyahatlerde trafik yoğunluğunda kaybettikleri yakıt tutarı ortalama seyahat sürelerine ve 2018 yoğunluk verilerine göre seyahat başına yaklaşık 15 lira tutarında olmuştur. Sabah saatlerinde 19.68 lira olan bu tutar, akşam saatlerinde 25.14 lira seviyesine yükselmiş ve öğlen saatlerinde 15.71 lira olarak gerçekleşti.

“SORUN TRAFİK AKIŞINDA DEĞİL, YAŞANAN AKSAMALARDA”

İstanbul’da yaşanan trafik tıkanıklığının kentin kabiliyetini kısıtladığını ve büyük zararlara yol açtığını ifade eden BAU Büyük Veri Analitiği Programı Öğretim Üyesi Dr. Serkan Gürsoy, “Bu çalışma bir bakıma, trafikteki aksamaların giderilmesi veya kontrol altında tutulabilmesi için kentin ihtiyaç duyduğu veri akışını sağlanmış oluyor. Çalışma esasında, İstanbul’un tüm sokaklarını dakika dakika izlemekte ve trafik akışını kayıt altında tutmaktadır. Trafik yoğunluğunun zararları yalnızca zaman kaybı ile sınırlı değildir. Çevre kirliliği, aşınma, yıpranma, sağlık kayıpları vb. şekilde giderek çoğalmaktadır. Bu konuda ortaya çıkan ve geri planda kalan esas zarar, kentin sunduğu olanaklara erişimin giderek olanaksızlaşması ve kentin bölgelere göre kutuplaşmasının hızlanmasıdır. Örneğin; trafik açıkken 10 dakika içerisinde çok sayıda hastaneye erişim sağlanabilirken, yoğunluk yüzünden bu olanak yalnızca birkaç hastane seviyesine düşmektedir. Bu örnekle aynı durumu ulaşılabilir okullar, etkinlikler veya kültür sanat olanakları şeklinde genişletebiliriz. Sorun trafik akışında değil, yaşanan aksamalardadır. Bu aksamaların giderilmesi için trafik hareketlilik rejimin sayısallaştırılması ve izlenmesi zaruridir” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.