Site Rengi

HABER ÖZETİ
KAAN’a F-110 motorları ABD’den için onay çıktı..
Bay Kemal CHP İstanbul İl Başkanlığına kendi posterini astırdı..
LGS sonuçları açıkladı..
S-400’lerin akibeti belli oldu..
Beyaz Saray’dan dikkat çeken fotoğraf paylaşımı..
Yeditepe Üniversitesi’ndeki Ayet düşmanlarına jet soruşturma!.
Ankara, NATO’ya ev sahipliği yaparken Çankaya Belediye Başkanı tatilde çıktı!.
Yargıtay kararı çıkmazsa Ağustos’ta yavru CHP’yi kuracaklarmış..
Yeditepe Üniversitesi mezuniyetinde pankart skandalı!. Ayeti engellediler!.
Türkiye ile İngiltere arasında savunma ve güvenlik ortaklığı anlaşması..
Mahkeme başkanı duruşma da küstahlık yapan İmamoğlu’nu fena haşladı!.
ABD Başkanı Trump F-35’lerin Türkiye’ye verileceğini açıkladı..
Yunan basını Erdoğan ile Trump’u yan yana gördükçe kuduruyor!.
Muhalefetin düştüğü içler acısı durum!. Erdoğan’ı Erdoğan’ın misafirlerine şikâyet etti!.
Dünya Erdoğan-Trump ikilisinin fotoğraf karelerini konuşuyor..
Trump Türkiye’ye karşı CAATSA yaptırımlarının kaldırılacağını açıkladı!.
Dünya Kupası’nda başarısız olan 13 teknik direktör istifa etti!.
Termometreler 40 dereceyi gösterecek!.
Netenyahu itini Türkiye’nin F-35’leri alma korkusu sardı!.
NATO Genel Sekreteri Rutte Ankara’da..
Kripto para piyasasındaki kayıp 1 trilyon doları geçti!.
ABD Başkanı Trump Anıtkabir ziyaretini iptal etii..
Venezuela’da ölü sayısı 3 bin 842’ye yükseldi!.
Usta oyuncu Zihni Göktay hayatını kaybetti..
Milli Eğitim Bakanı Tekin’den Laikleri kudurtacak müfredat değişiklikleri!.
Netenyahu iti ABD ile İsrail’in geleceğinden endişe ettiğini açıkladı!.
Özgür yine Ekrem’den talimat almaya gitti!.
Kılıçdaroğlu kendisine biat etmeyen tüm ilçe başkanlarını görevden alacak..
İstanbul’un başıboş sokak köpekleri sorunu 2 ay içinde bitecek!.
Bakan eskisi Hüseyin’in muhaliflere şirin gözükme çabaları!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Türkiye’nin iki şehrinde bebek ölümleri alarm veriyor!.

Türkiye’nin iki şehrinde bebek ölümleri alarm veriyor!.
28.03.2021
A+
A-

Gaziantep ve Şanlıurfa Türkiye ortalamasının üzerinde bebek ölüm hızına sahip iki şehir olduğu açıklandı.

Şanlıurfa’da 2019 yılının Aralık ayında Ahmet Ç. isimli bebek rahatsızlandı ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ahmet bebeğin göbek bağından kan geliyordu. Acil serviste tedavi gören bebek kurtarılamadı. Şanlıurfa’da Ahmet gibi yaşamını yitiren bebeklerin sayısı az değil çünkü Şanlıurfa, komşusu Gaziantep ile birlikte Türkiye ortalamasının üzerinde bebek ölüm hızına sahip iki şehirden biri.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bir yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1. Bu oran Gaziantep’te 16,2, Şanlıurfa’da ise 15,3. Beş yaş altı bebek ölüm hızı da Şanlıurfa ve Gaziantep’te ülke ortalamasının oldukça üstünde. Türkiye ortalaması 11,2 iken aynı oran Gaziantep’te 19,1 ve Şanlıurfa’da 19,6 olarak seyrediyor.

Bebek ölümlerine yol açan çeşitli faktörler var. Bunlardan biri, yetersiz sağlık hizmetleri. DW Türkçe’ye konuşan Antep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, “Antep’te 1 ay ile 1 yaş arası bebek ölümleri daha yüksek. Yani burada hizmetlerle ilgili bir sıkıntı olduğu görünüyor” diyor. Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 15 yıl görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ömer Melik de aynı soruna dikkat çekiyor. “Uzun süre yenidoğan yoğun bakım biriminde çalıştım. Günde 80 ila 120 bebek doğmaktaydı. Yenidoğan yoğun bakım servisindeki kuvöz sayısı yeterli değildi. Çoğu bebeği özel hastanelere ya da başka illere sevk etmek durumunda kalırdık” diye anlatıyor. Urfa aynı zamanda doğurganlığın da en yüksek olduğu il. 2019’da kaba doğum hızı Türkiye’de ortalama 14,3 iken, Urfa’da 29,5 olarak gerçekleşti. Dr. Melik, buna karşın kent merkezinde tek bir eğitim-araştırma hastanesi olduğunu hatırlatıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.